September 28, 2018

ALOMBOGÁR VAGY PENÉSZEVŐ GABONABOGÁR

(Latin: Alphitobius diaperinus, angol: imágo: litter beetle; lárva: lesser mealworm)

Az alombogár a broiler baromfiállomány egyik leggyakoribb és legnagyobb számú kártevője. Főbb kártétele: fertőzés hordozó, takarmány fogyasztó és szennyező, illetve az épület állagát rombolja (lásd részletesebben: a kártevő irtása menüpontban). Egy adott terület teljes – vagy inkább majdnem teljes – alombogár mentesítése komoly szakértelmet és szakmailag kellően megalapozott irtási stratégia kidolgozását igényli.

 

Mit kell tudni az alombogárról?

Európában közel 50 éve jelent meg, főként takarmánnyal hozták be más földrészekről. Elsősorban malomipari kártevőként vált ismertté, ahol előszeretettel fogyasztja és károsítja a különböző gabonakészletet. A takarmányozás révén jutott el a baromfi telepekre, ahol a kedvező életfeltételeknek köszönhetően jelentősen elszaporodott.

Életkörülményeinek megválasztásánál előnyben részesíti a meleg (30-33 CO) és nedves (akár 90 %-nál is magasabb páratartalmú) élőhelyet, ezért is kedvező számukra a baromfi istálló, ahol az állatok jelenléte mellett biztosított a kedvező élettér. Ezen belül is a sötét, rejtett helyszíneket részesíti előnyben, ezért főként szürkületkor válik aktívvá. Általánossában elmondható, hogy hideg- és fénykerülő rovar, külső behatásra szétszaladnak.

Táplálkozása:

Gyakorlatilag mindenevő, a gabona tarkarmánytól a baromfi ürülékig minden elfogyaszt, amiben szerves anyagot talál. Ennek köszönhetően szívesen fogyasztja az épületek szigetelő anyagát is, ami az egyik fő kártételét eredményezi. Ezen felül nem veti meg az elpusztult társainak fogyasztását sem, ugyanakkor elfogyasztja a légylárvákat, tetveket, más kisebb kártevőket is, ami hasznos is lehet.

Szaporodása, életciklusa: 

Pete: 1,5 mm hosszú, sárgásfehér lekerekített végű észrevehetetlen. Ebből kelnek ki 4-7 napra a lárvák.

Lárvák: tejfehértől a barna harántcsíkozottig; 2-11 mm hosszú; 3 pár lábbal rendelkeznek.

Báb: tok nélküli „szabadbán”. A bánállapotban a belső szervek feloldódnak és a sejtek újrastrukturálódva és integrálódva alakítják ki az imágo belső szerveit. Amikor ez elkészül, akkor a bán hátbőre felreped és előbújik belőle az imágo. Ez a folyamat is a környezeti körülményektől függően 1-2 hét.

Bogár: ovális, fényes sárgás-barna, barnás-fekete v. fekete, 5-6 mm, főleg a szárnyon sávosan pontszerű mélyedésekkel


Rendkívül szapora kártevő, a nőstény 200-400 db petét rak le élettartalma (3-12 hónap) alatt. Ezek számát az életkörülmények jelentősen befolyásolják. Teljes kifejlődéséhez 6-10 hét szükséges, de ennek hossza életkörülménytől is jelentősen függ (ez nagyjából összhangban van a baromfi felnevelésének életciklusával is).

Lárva fázisban főként a baromfi telep épületének alom részében tartózkodik, előnyben részesítve az etetők és itatók környékét, imágó formájában az épület kb. 1 méteres magasságáig bárhol megtalálható (de a plafonon is előfordulhat), bábozódás során viszont a rejtett helyeket (épület falazatának réseit, illesztéseket stb.) részesíti előnyben. Ez jelentősen megnehezíti a populáció teljes kiirtását.

Készült: Dr Merényi László, állatorvos, parazitológiai szakértő előadása alapján