September 28, 2018

Az alombogár irtása

Az alombogár irtása az alábbi kártételek miatt szükséges és indokolt:

 1. Takarmány fogyasztása és szennyezése: nagy számú szaporodásának köszönhetően jelentős mennyiséget elfogyaszt a baromfi takarmányából, illetve ürülékével szennyezi is azt.
 2. Fertőzés hordozó: testfelületén jelentős mikroorganizmusokat hordoz szét, többek között a Salmonella baktérium hordozója is lehet, ami veszélyt jelenthet a haszonállatra, illetve az azokat gondoló személyekre is.
 3. Rombolja az épület állagát: a jelentős számú egyedek komoly károkat tudnak okozni az épület szigetelésében, de akár a téglaépület kötőanyagát is meg tudják bontani.
 4. Alacsony tápértékű táplálékforrás: a baromfi-állomány – ha tudja – elfogyasztja az alombogár populáció egy részét, ezzel telítődik, de ezzel a takarmányhoz képest alacsonyabb tápanyag-tartalmú táplálékhoz jut, ami gátolja a haszonállat állomány megfelelő ütemű növekedését.

 

Az irtásával kapcsolatos tudnivalók:

Az alombogár irtása komoly szakértelmet igényel, tekintettel a kártevő gyors szaporodására, kiváló rejtőzködő képességére, illetve a jelentős rezisztenciára való tekintettel.

Az alombogár irtását a baromfi-állomány „turnusváltásakor”, az új állomány betelepítése előtt, illetve szerviz időszakban lehet elvégezni, az állatok jelenléte mellett a rovarirtó szerek alkalmazása nem engedélyezett.

Fizikai megoldások:

 • Az irtás hatékonyságát jelentősen megnöveli az épületek állagának megóvása, karbantartása (rések, repedések tömítése, megszüntetése), ezáltal ugyanis csökkenthető a bábozódás időszakában a kártevő által keresett rejtett helyek száma. Ezekre a rejtekhelyekre ugyanis a rovarirtó szerek nem mindig tudnak bejutni, ami megnehezíti a teljes populáció kiirtását. A rossz épületállapot növeli az eredményes irtás kockázatát.
 • Az irtási munkálatok előtt el kell végezni az alomkihordást. Az almot az épülettől megfelelő távolságra kell szállítani, ellenkező esetben a bogarak visszarepülnek/visszamásznak az épületbe. Az almot alomtárolóba kell helyezni, hogy az alomban keletkezett hő elpusztítsa a rovarok nagy részét, illetve azért, hogy a rovarok ne vándoroljanak át más közeli gazdaságokba, épületekbe.

Kémiai megoldások:

Kémiai megoldás alatt a megfelelő rovaritó szer megfelelő technológiával történő kijuttatása értendő. Rovarirtó készítményként olyan terméket/termékkombinációt alkalmazzon, amely

 • kontakt szerként elpusztítja az imágókat (kifejlett egyedeket) és a lárvákat, valamint hosszú hatástartammal bír a később előbújó kártevők elpusztításához,
 • jó taglózó hatással bír, de nincs kiűző hatása (a rovarok külső behatásra gyorsan elmenekülnek, ezért a kiűzést kerülni kell, a gyors taglózó hatás tudja csak területen élő, különböző fejlődési fázisban lévő populáció gyors kiirtását biztosítani)
 • porózus felületen is megfelelően működik (bejut az egyenetlen felületek mélyedéseibe is)
 • alacsony humán toxicitással rendelkezik (ne legyen mérgező a haszonállatokra nézve).

Fontos továbbá az is, hogy a készítmény kijuttatásához a megfelelő technológiai megoldást válassza! Az egyes ködképző gépek révén a hatóanyagok nagyon kicsi (1-50 mikrométer) cseppekben jutnak a légtérbe, amelyek így – elektromos töltésük miatt – hosszabb ideig lebegnek és a kisebb résekbe is könnyebben bejutnak.

A készítmények általában kijuttathatók:

 • permetezéssel
 • hidegköd képző géppel: a hidegködképzésre alkalmas és engedélyezett szer vízzel higítva, 20-50 mikrométer nagyságú hatóanyag részecskék kerülnek kijuttatásra.
 • melegköd képző géppel: a melegködképzésre alkalmas (és engedélyezett) irtószerből 400-600 Co fokra felmelegített állapotban, oldószer segítségével kb. 5 mikronméteres hatóanyag részecskékből álló köd képződik.
 • ULV eljárás: rendkívül kis mennyiségű irtószer (Ultra Low Volume) kerül 5-20 mikrométer átmérőjű cseppként kijuttatásra az erre megfelelő oldószer segítségével.

Mielőtt a fenti kijuttatási módok közül választana, mindig ellenőrizze le, hogy az alkalmazandó készítmény milyen kijuttatási módra van engedélyezve! 

Monitoring (a kezelés megkezdése előtt és után), mentesítés utáni fenntartás:

Az Arends féle csőcsapda segítségével felmérhető, hogy milyen mértékű a fertőzés, illetve követhető, hogy kezelés után milyen mértékű a változás. A csőcsapdát több, egymástól távol első helyen kell kihelyezni, majd megbecsülni az abban található egyedek számát, ami iránymutatást ad a fertőzés mértékére A csapdák beszerzésével és a monitorozással kapcsolatos további információk kérhetők Dr. Merényi Lászlótól (Tel: 06/30-22-52-292)

Kezelés után szintén a csapda használata javasolt a rovarmentes állapot fenntartásának ellenőrzésére is.

A kezelések hatékonysága, illetve az újrafertőzés megelőzése érdekében az épületek állagmegóvása, fertőtlenítése, újrameszelése javasolt.

Készült: Dr Merényi László, állatorvos, parazitológiai szakértő előadása alapján