October 31, 2018

Az ágyi poloska irtása

Tekintettel a kártevő rejtőzködő életmódjára és gyors szaporodására, javasoljuk, hogy amennyiben ágyi poloskára utaló jeleket tapasztal, minél előbb forduljon szakemberhez.

Ha ezt – valamilyen okból – mégsem tenné meg és saját erőből próbálná megoldani a problémát, akkor legalább próbálja meg elkerülni a kártevők szétüldözését, mert ezzel sokkal nagyobb problémát fog okozni.

A szálláshely adással foglalkozó intézmények számára egy komplex, ágyi poloska fertőzés megelőzését szolgáló stratégia és program kidolgozása elengedhetetlen!

A megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakemberek a munkájuk során:

 • Meg tudják állapítani, hogy valóban ágyi poloska fertőzéssel állnak-e szemben
 • Amennyiben igazolt az ágyi poloska jelenléte, meg tudják szüntetni a fertőzést
 • Megfelelő információkkal látják el az ingatlan tulajdonosait, kezelőit az irtás hatékonyságának és a további fertőzés megelőzésének az érdekében
 • Szálláshely adással foglalkozó intézményekben komplex megelőző és monitoring programot tudnak kidolgozni az ágyi poloska mentes állapot fenntartására.

Az ágyi poloska irtása alapvetően a következő szakaszokra bontható:

 1. Fertőzés beazonosítása
 2. A fertőzött helyiség felmérése
 3. Munkafolyamatok és azok időrendjének megtervezése
 4. A munkaterület előkészítése
 5. Az irtás elvégzése
 6. Lakók/dolgozók/felelős személyek tájékoztatása, oktatása
 7. Visszaellenőrzés és szükség szerint újbóli kezelés
 1. Fertőzés beazonosítása

Az ágyi poloska jelenlétének beazonosítása nagy szakértemet és gyakorlatot kíván. A szakemberek tudják, hogy hol kell a nyomokat keresni, milyen jelekből állapítható meg, hogy valóban ágyi poloska okozott-e pl. egy csípést.

Ha szükségesnek látja, vegye fel a kapcsolatot a szakember adatbázisunkban szereplő valamelyik kártevőirtó szakemberrel és kérje ki tanácsát, véleményét a kérdésben!

Általában elmondható, hogy önmagában a csípésnyom még nem igazolja az ágyi poloska jelenlétét, sőt az ürüléknyomok esetén sem mondható ki, hogy ágyi poloska fertőzött a helyiség. A fertőzés fennállásához mindezek mellett szükséges a kártevőre utaló egyéb nyom fellelése (pete, petetok, elhalt rovar), mint bizonyíték is.

A kártevők általában a „táplálékforrás” közelében maradnak, ezért érdemes az ágyak, ülőbútorok közelében keresni, de bármilyen közeli kis résben is búvóhelyet tudnak találni.

A szakember megérkezéséig javasolt az adott helyiséget lezárni a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

 1. A fertőzött helyiség felmérése

A szakemberek a fertőzés megállapítását követően felmérik a helyiséget. Megvizsgálják a berendezéseket, illetve a tipikus rejtőzködő helyeket. Felmérik, hogy milyen berendezési tárgyakat (pl. textíliákat) kell légmentesen lezárt műanyag zsákokban elszállítani fertőtlenítésre, szükség van-e egyes berendezések (pl. matracok) további kezelésére, vagy egyes bútorok szétszerelésére.

 

 1. Munkafolyamatok és azok időrendjének megtervezése

A felmérést követően az egyes munkafolyamatokra időrendi beosztást készítenek.

A szakemberek az adott helyzetnek megfelelően kiválasztják legmegfelelőbb irtószert/irtószer kombinációt és meghatározzák a kezelés sorrendjét, időigényét, az alkalmazandó technológiát.

 1. A munkaterület előkészítése

Azokat a berendezési tárgyakat, amelyeket fertőtlenítésre, vagy megsemmisítésre el kell szállítani, légmentesen lezárt műanyag zsákokba helyezik és eltávolítják a helységből.

Szükség esetén egyes berendezési tárgyakat szét kell szerelni, hogy a védekezés során megfelelően le lehessen kezelni. A képeket, elektromos kapcsolókat, egyéb elmozdítható elemeket le kell szerelni, a bútorokat a falaktól el kell húzni.

 1. Az irtás elvégzése

A munkaterület előkészítését követően meghatározott sorrendben történik a helyiség és annak berendezési tárgyainak, egyéb rejtőzködő helyeknek a kezelése.

A kezelés történhet nem kémiai és kémiai módszerrel.

A nem kémiai módszerek általában hőkezeléses technológián alapulnak (a fertőzött helyiség magas hőmérsékletre fűtése, forró gőzös kezelés vagy fagyasztáson alapuló módszer alkalmazása), amelyeknél számos előny mellett hátrányokkal is számolni kell.

A kémiai kezelés valamilyen rovarirtó szer alkalmazását jelenti (lásd: termék leírások), amelyet általában szórással és/vagy hidegköd képzéssel juttatnak ki (tehát nem gázosítással, mint ahogy az a köztudatban szerepel!). A kezelt helyiséget általában 2-4 óra elteltével lehet ismét használatba venni. Ennyi idő szükséges a szórt permetszer száradásához vagy – hidegköd képzés esetén – a szórt anyagban lévő szemcsék ülepedéséhez.

 1. Lakók/dolgozók/felelős személyek tájékoztatása, oktatása

Az ágyi poloska irtás sikerességét nagy mértékben befolyásolja a lakók, illetve a dolgozók hozzáállása és munkája, ezért nagyon fontos, hogy ezek a személyek tevékenységük során megkapják a szükséges tájékoztatást arról, mit tehetnek az irtás sikerességéért, hogyan kerüljék el a fertőzés terjesztését, mint tehetnek a megelőzés érdekében.

Lehetőség szerint minden esetben kérje meg a munkát végző szakembert, hogy az érintetteket tájékoztassa az ágyi poloska fertőzés megelőzésével és megszüntetésével kapcsolatos tudnivalókról.

 

 1. Visszaellenőrzés és szükség szerint újbóli kezelés

A fertőzés mértékétől, annak jellegétől, a rejtőzködő helyek elhelyezkedésétől és egyéb körülményektől függően fontos, hogy az irtást követően figyelemmel kísérjük az adott területet (monitoring). Ezért fontos az irtást végző szakemberrel való kommunikáció, illetve a visszaellenőrzés elvégzése.

A körülményektől függően újabb kezelésre is szükség lehet a sikeres védekezés érdekében. A szakemberek általában garanciát vállalnak az általuk végzett munkákra.