September 28, 2018

A MADÁRTETŰ ATKA IRTÁSA

A madártetű atka fertőzöttség teljes megszüntetése szinte lehetetlen, ezért inkább a fertőzés megelőzésére, illetve az elszaporodás megakadályozására kell a hangsúlyt helyezni. A fertőzés általában a fertőzött állatok betelepítésével, vagy fertőzött eszközök (pl. tojástálca) bevitelével, illetve a higiéniai szabályok megszegésével (pl. telepre behajtó járművek, behozott eszközök révén, a gondozó személyek által a fertőzött épületből áthordással) kerülhetnek az állattartó épületekbe. Esetenként az is előfordulhat, hogy vadmadarak, rágcsálók által jut a károkozó a baromfi nevelő telepre, ezért a kártevő irtási tevékenységnek ezekre a területekre is ki kell terjednie.

A madártetű atka kártétele:

 • csípésnyom a bőrön: az atka által megtámadott területen a baromfi bőrén piros pettyezettség jelentkezik, ami rontja a hús esztétikai- és ezáltal a piaci értékét,
 • vérszegénység: nagy fokú fertőzöttség esetén egy-egy baromfinál 10-15 %-os vérveszteség is felléphet, ami akadályozza a baromfi állomány fejlődését, tojástermelését és más kórokozókkal szembeni ellenálló képességét,
 • nyugtalanság, stressz: a vérszívók jelenléte (vérszívás, mászkálás) zavarólag hat a haszonállatokra, ami akadályozza fejlődésüket, tojástermelő képességüket,
 • allergiás reakció a gondozó személyzetnél: a kártevő teste emberi bőrön allergiás reakciót válthat ki, illetve „mászkálása” a testrészeken kellemetlen érzés okoz.

A kártevő irtását nagyban nehezíti, hogy:

 • rejtőzködő életmódot folytatnak, résekbe, repedésekbe bújnak, ami megnehezíti az irtószerek bejuttatását
 • szabad szemmel alig láthatók (0,5-1 mm méretűek), főként fehéres-sárgás színűek, attól függően, mikor táplálkoztak, ezért nehéz magát a fertőzöttséget is észlelni
 • akár 12 hónapig is életben marad táplálék nélkül, tehát a baromfi állomány kitárolása és az épület kiürítése nem jelenti a fertőzés megszűnését
 • rendkívül szapora egyed, egy-egy hordozón akár több ezer atka is megtelepedhet.
 • irtására (a hús- és tojás, mint táplálék védelme érdekében) kevés hatóanyag engedélyezett, nagyon fontos a toxicitás elkerülése! (kezelés előtt ajánlatos állatorvossal is konzultálni), ellenkező esetben a teljes állomány megsemmisítését is elrendelhetik.
 • gyors fejlődési ciklusának eredményeképpen az egyes hatóanyagokkal szemben magas rezisztenia alakult ki a kártevő populációban, ezért fontos a változatos hatóanyagokkal végzett kezelés, az egyes hatóanyagok megfelelő kombinálása.

Fertőzöttségre utaló jel lehet a baromfi tollazatának felborzolása, fejének rázogatása, az erős tollhullás, a test csipegetése vagy a sápadt taraj észlelése.

Az irtás lehetséges eszközei:

 1. Monitorozás: A madártetű atka irtásnál – mint említettük – az egyik legfontosabb dolog a megelőzés, a fertőzés elkerülése, illetve a folyamatos monitorozás (annak vizsgálata, hogy jelen van-e már/még a fertőzöttség, és ha igen, milyen mértékű). A monitorozás fontos eszközei lehetnek a különböző csapdák, amelyet az etető, itató közelébe – de a baromfi által el nem érhető részre – kell kihelyezni, és amelybe a kártevők szívesen bújnak és helyezik a petéiket. Ez lehetőséget ad a fertőzés mértékének figyelemmel kísérésére. A csapdák beszerzésével és a monitorozással kapcsolatos további információk kérhetők Dr. Merényi Lászlótól (Tel: 06/30-22-52-292)
 1. Fizikai eszközök: ezen belül kiemelt szerep jut:
 • az épület állagmegóvásának (rések, repedések eltüntetésének, amelyek a kártevők búvóhelyként preferálnak),
 • a folyamatos alomcserének,
 • állományváltásnál az alapos takarításnak és fertőtlenítésnek, megfelelő rovarirtásnak

Ennél is fontosabb szerepet kap a megfelelő biztonsági előírások betartása úgy mint: épületek közötti mozgáskor a munkaruházat, cipő, kéz fertőtlenítése, a baromfi nevelő telepre érkező járművek, eszközök megfelelő fertőtlenítése, mindig új tojástálcák használata.

 1. Kémiai eszközök: a fertőzés megjelenése esetén a megfelelő irtószer megfelelő techológiával történő kijuttatása, az eredmény mérése.

Rovarirtó készítményként olyan terméket/termékkombinációt alkalmazzon, amely

 • kontakt szerként elpusztítja az atkákat és hosszú hatástartammal bír a résekből később előbújó kártevőkkel szemben is.
 • jó taglózó hatással bír, de nincs kiűző hatása
 • porózus és fém felületen is megfelelően működik (bejut az egyenetlen felületek mélyedéseibe is)
 • alacsony humán toxicitással rendelkezik (ne legyen mérgező a haszonállatokra nézve és az engedélyezési lapjában szerepeljen az adott kártevő elnevezése).

Fontos továbbá az is, hogy a készítmény kijuttatásához a megfelelő technológiai megoldást válassza!

A készítmények általában kijuttathatók:

 • permetezéssel
 • hidegköd képző géppel: a hidegködképzésre alkalmas és engedélyezett szer vízzel higítva, 20-50 mikrométer nagyságú hatóanyag részecskék kerülnek kijuttatásra.
 • melegköd képző géppel: a melegködképzésre alkalmas (és engedélyezett) irtószerből 400-600 Co fokra felmelegített állapotban, oldószer segítségével kb. 5 mikronméteres hatóanyag részecskékből álló köd képződik.
 • ULV eljárás: rendkívül kis mennyiségű irtószer (Ultra Low Volume) kerül 5-20 mikrométer átmérőjű cseppként kijuttatásra az erre megfelelő oldószer segítségével.

Mielőtt a fenti kijuttatási módok közül választana, mindig ellenőrizze le, hogy az alkalmazandó készítmény milyen kijuttatási mód alkalmazására van engedélyezve!

A jövőt a kártevő fejlődését gátló biológiai védelem és a hatékony riasztószerek alkalmazása fogja jelenteni, addig is meg kell találni a minden szempontból megfelelő védőszert, ennek kínálatában a kártevőirtó szakemberek naprakész ismeretekkel kell, hogy rendelkezzenek.

Mindezeket figyelembe véve javasoljuk, a hatékony kártevő irtáshoz – illetve a baromfi állományt veszélyeztető egyéb kártevő, mint pl. alombogár irtását is szem előtt tartó, integrált védekezési program kidolgozásához – mindenképpen vegye igénybe káretevő irtó szakember segítségét.

A szakemberek ismerik, hogy az eredményes irtáshoz:

 • milyen szükséges intézkedéseket kell megtenni
 • hazai piacon milyen engedélyezett készítmények vannak és melyeket célszerű az adott fertőzöttség esetén alkalmazni
 • rendelkeznek megfelelő berendezésekkel a készítmények eredményes kijuttatása érdekében
 • ismerik a kártevő irtásra vonatkozó jogszabályokat, illetve azok dokumentálásának szabályait
 • a kártevőirtást az emberi- és természeti környezet, valamint a haszonállatok védelmének figyelembe vételével végzik el. 

Reméljük, hogy segíteni tudunk Önnek a megfelelő szakember megtalálásában! Eredményes madártetű atka irtást kívánunk! 

Jó tanács! A kártevőirtó szakembereknek a szolgáltatás díjának meghatározásakor nagyon sok szempontot kell figyelembe venniük, pl: a felhasznált irtószerek beszerzési költsége, utazási költség, munkatársak bér- és járulékköltsége, munkavédelmi, környezetvédelmi előírások betartásának költségei, továbbképzési és egyéb működési költségek. Ne fogadjon el olyan ajánlatot, amely a szokásos piaci árnál írreálisan alacsonyabb, a jó szakember munkája hosszú távon mindig megtérül.

Forrás:

Dr Merényi László, állatorvos, parazitológiai szakértő előadása

http://entnemdept.ufl.edu/creatures/livestock/poultry/chicken_mite.htm

https://www.szabadfold.hu/cikk?6910