September 28, 2018

A MADÁRTETŰ ATKÁRÓL

(Latin: Dermanyssus gallinae, angol: chicken mite or red mite, köznyelven: tyúktetű)

A madártetű atka a baromfitartó telepeken (és díszmadár tenyésztésekben) gyakran előforduló kártevő, élősködő. Főbb kártétele: a vérszívás révén a haszonállat bőrének esztétikai károsítása, vérszegénység, nyugtalanság, immunrendszer gyengítése, illetve az állatokkal foglalkozó személyzetnél viszketés, allergiás reakció alakulhat ki (lásd részletesebben: a kártevő irtása menüpontban). Az élősködő irtása integrált védekezési rendszer (IPM) kidolgozását, komoly szakértelmet és a fertőzés megelőzéséhez/megszüntetéséhez szükséges biztonsági előírások szigorú betartását/betartatását teszi szükségessé.

Mit kell tudni a madártetű atkáról?

Európa szerte komoly problémát előidéző, és az ellene való védekezés miatt jelentős többletkiadást okozó kártevő. Mélyalmos és ketreces állattartó telepeken, de háztáji gazdaságokban és brojler (hústermelő) telepeken egyaránt előfordulnak. Igen apró, gombostű fejnél is kisebb ektoparazita (vagyis a bőr felszínén, és nem a hordozó testében jelenlévő állat), amely nappal rejtőzködik és csak éjszaka, táplálkozás céljából megy a haszonállatra.

 

 

E két tényező (mérete és jelenléte) nagyban megnehezíti a fertőzöttség, mint probléma felismerését, általában már csak akkor ismerik fel a jelenlétét, amikor nagymértékben elszaporodott, és ezáltal már nappal is jelen vannak az baromfin vagy csoportosulnak az épület eszközein.

A madártetű atka előnyben részesíti a meleg, páradús levegőt, ezért is ideális számára a baromfi-állomány közelében tartózkodni.

 

Táplálkozása:

Nappal ketrecek réseiben, repedésekben, alomban bújik meg, és csak az éjszakai órákban indul el táplálékszerző útjára. Vérszívó állat, táplálkozása során átlagosan 0,2 mg vért szív ki egy egyedből. A vérszívás során nyálat juttat az egyed bőrébe, ami irritációt okoz és kiütés szerű pettyezettség jelentkezik a haszonállat bőrfelületén. Táplálkozás után a madártetű atka testében láthatóvá válik az elfogyasztott táplálék, teste vörös színűvé válik az elfogyasztott vérnek köszönhetően.

Irtását különösen megnehezíti, hogy a kártevő akár 12 hónapot is kibír táplálkozás nélkül, tehát az állomány eltávolítása a telepről nem jelenti a kártevő populáció elpusztulását.

Szaporodása, életciklusa:

A nőstény élete során 3 naponként összesen kb. 30 petét rak le. A petékből – a folyamatos táplálkozás során – kb. 7 nap alatt fejlődik ki a felnőtt egyed, amely már pete lerakására alkalmas. Életének nagy részét résekben, repedésekben tölti, szaporodása is ide köthető.A madártetű atka rendkívül szapora károkozó, egy atka populáció egy hónap alatt akár 1500-szorosra is szaporodhat!