January 24, 2019

DARÁZS

Mit kell tudni a darazsakról?

A darazsak agresszív ragadozó rovarok. Magyarországon az ember környezetében a német darázs (Vespula germanica), a kecskedarázs (Vespula vulgaris) és a lódarázs (Vespa crabro) okozza legtöbb problémát.  Ezek a darazsak nagyon sok esetben fészkelnek az emberek épített környezetében (kerti fák odvai, padlások, tetőszerkezetek stb.). Fészküket igen agresszíven védelmezik.

A darazsak egészségügyi kártevőnek minősülnek, mert táplálkozásuk során más rovarokat és az élelmiszer hulladékokat is fogyasztanak. Ezen keresztül a hulladékokon tenyésző mikróbákat (pl. baktériumokat) terjesztik.  A darázscsípés veszélyes, allergiás reakciót válthat ki, amely súlyos tünetekkel is járhat.

A védekezés során a darazsak a fullánkjukon keresztül méreganyagot juttatnak az áldozatba (acetilkolin, hisztamin, kolineszteráz, foszfolipáz-A és -B, hialuronidáz, proteáz,dopamin, szerotonin, kinin, noradrenalin, stb.), melynek eredményeképpen az emberi szervezet antitestet termel, melynek eredményeképpen enyhébb esetben gyulladás, duzzanat, viszketés lép fel. Súlyos esetben allergiás reakciót is kiválthatnak, ami rosszullétet (vérnyomásesés, szédülés, légzési nehézség, ájulás) okozhat. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

Hogyan ismerhetők fel a darazsak?

A darazsak a hártyásszárnyú rovarok rendjébe tartoznak. Tipikus darázs mintázatukról (sárga-fekete sávos) könnyen felismerhetők. A német darázs dolgozói 1,3mm, a kecskedarázs 1,8mm, a lódarázs 2,5mm nagyságúak. Főként napközben aktívak (a fény vonzza őket), ilyenkor megfigyelhető a fészek irányába mutató röppályájuk is.

Német darázs

Kecske darázs

Lódarázs

A darazsak kolóniákban élnek, egyedszámuk több ezer is lehet. A fészküket általában rejtett helyekre (fák odvai, padlások, tetőszerkezet üregei stb.) építik. A kolóniában a fészek sejtjeibe rakja le a tojásokat, amelyek 1-1,5 hónap alatt fejlődnek ki. A dolgozók a fészek tovább építéséért és a kolónia táplálásáért felelősek. Az építkezésben semmi nem állítja meg őket, ha kell, átrágják a falat is.

A tavaszi-nyár eleji időszakban a reprodukció miatt elsősorban a fehérjékben, olajokban és zsírokban gazdag tápanyagot, nyár közepe-ősz során a táplálékszerzés érdekében elsősorban a szénhidrát tartalmú tápanyagokat keresik.