January 24, 2019

HANGYA IRTÁSA

A hangyák irtása

A hangyák általában nem az épületekben, hanem azok környezetében, kolóniákban (bolyokban) élnek. Az épületekbe élelemszerzés céljából mennek kerülnek. Az épületekbe réseken, repedéseken, hézagokon keresztül jutnak be. Amennyiben találnak táplálékot, annak a forrását a kolónia többi dolgozójával „tudatják” és egyre több hangya keresi fel az élelem forrást.

A hangyák ellen permetezéssel, mérgezett csalétek kihelyezésével, vagy a két módszer kombinációjával lehet védekezni.

  1. Permetezés:

A hangyák – a fáraóhangya kivételével – érzékenyek a forgalomban lévő rovarirtó szerekkel szemben. Permetezés során a hangyák vonulási útvonalát kell kezelni. A kijuttatott hatóanyagtól a permetezett felületen akár hetekig is megmarad és az arra közlekedő hangyák a permetezett mezőbe kerülve elpusztulnak.

Fontos tudni, hogy a permetezett mező csak akkor tartós, ha a felületet nem takarítják, mossák fel – mert azzal együtt a hatóanyagot is eltávolítják.

A permetezéssel csak azok a hangyák pusztulnak el, amelyek az irtószeres méregmezővel érintkeznek, azaz a kolónia többi tagja életben marad és később újból megjelenhetnek újabb dolgozók.

  1. Mérgezett csalétek kihelyezése

A mérgezett csalétkek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek odavonzzák a hangyákat. Egyes csalétkekben a permetezésnél is alkalmazott hatóanyagok vannak, így csak a csalétekből fogyasztó dolgozókat pusztítják el.

A modern csalétkek (pl. Advion Hangyairtó Gél) olyan hatóanyagot tartalmaznak, amelyeket a hangyák egymás között továbbadnak és így a segítségükkel az egész kolónia elpusztítható (mint a hangyákról szóló leírásunkban is olvashatták, a dolgozók a többi egyedet az általuk elfogyasztott étel, jelen esetben az elfogyasztott irtószeres gél visszaöklendezésével táplálják).

 

A hangyairtás ezen módja esetén ne várjunk azonnali eredményt, néhány nap szükséges a kolónia irtásához és a kívánt hatás eléréséhez, viszont tartós(abb) eredményt nyújt minden más megoldásnál!

(A képek szakemberek által egy magánlakásban kihelyezett gélt, és annak 3 órával későbbi hatását mutatják. A kihelyezéstől számított 12 óra múlva a hangyák a teljes gélmennyiséget elfogyasztották, 2 napon belül megoldódott a hangyaprobléma).

 

 

 

  1. Permetezés és csalétek kihelyezés kombinálása

A hangyák legtöbbször a szabadból jutnak be az épületekbe, ezért (amennyiben a falak mentén olyan felület – pl. járólap – helyezkedik el, amely alkalmas a permetezésre) a falak mentén a sávpermetezés megakadályozhatja a hangyák bejutását.

A sávpermetezés nem minden esetben nyújt teljes védelmet, ezért javasolt mérgezett csalétek (vagy permetezés) az épület belsejében, a hangyák vonulási útvonalában.